Categorieën
Bitloos Op pad met Harlie

Dagboek van Harlie

24 Uur HARLIE Paddock Paradise + Deel track – 26/27 dec 2010

vrijdag 15 april 2011 14:07 Noortje Ruiter

Hier zie je heel mooi in de grafiek dat Harlie eigenlijk 24 uur per dag beweegt. Af en toe een half uurtje of kwartiertje rusten en weer even lopen. Soms wordt er ook even gedraafd.
Wat je niet ziet is dat een paard ’s nachts slaapt en overdag beweegt. Een paard loopt namelijk zo’n 16 uur per dag en is dan op zoek naar eten. Verder wordt er nog gespeeld op diverse momenten van de dag en de nacht.
Meer over de dag/nachtbesteding van paarden in het algemeen kun je lezen op www.paardnatuurlijk.nl

Laatst aangepast op dinsdag 19 februari 2013 13:34

24 Uur HARLIE Paddock Paradise – 22/23 dec 2010

vrijdag 15 april 2011 14:06 Noortje Ruiter

Men neme een haflinger, een stuk tape en een GPS Logger..

De uitschieters zijn minimaal! Enkel een stukje onderin op de weg en bovenin het weiland in.

Hieronder de bijbehorende grafiek. Zoals je ziet heeft Harlie in de paddock zo’n 8,6 km gelopen! In het midden staat een hooiruif, rechtsonder de waterbakken. De wind kwam van rechtsboven.

0.00 uur = 15.17 uur 22 december 2010
24.40 uur= 15.58 uur 23 december

00.00    = 15.17 uur 22 dec 2010
1:00:00 = 16.17 uur
2:00:00 = 17.17 uur
etc.

Hieronder de details. De uiterste kloppen niet helemaal door uitschieters van het Log-apparaat. Het is in de verste verte namelijk geen 149m onder zeeniveau 🙂

Nou nog een opnamen maken wanneer de paarden de weitjes ook mogen belopen. En dan nog een slachtoffer vinden dat 24/7 op stal staat..

Laatst aangepast op dinsdag 19 februari 2013 13:32

Harlie beleren – 2006?

vrijdag 25 februari 2011 07:54 Noortje Ruiter

Harlie nog maar kort voor de (nieuwe) wagen zonder bit:

Harlie z’n eerste marathonwagen! Wat was ik hier trots op! Harlie is voor deze wagen beleerd. Hier is hij net (met die bus) bezorgd. Prijs van de wagen 700 euro.

Later bleek er zoveel aan veranderd te moeten worden (rem, lamoen, hoogte zitting) dat ik op zoek ben gegaan naar een andere wagen. Deze wagen door kunnen verkopen voor .. 700 euro!

______________________________________________________________________________________________________________________

Harlie net voor de wagen. Eén van de eerste ritten met Jan van Benschop op de bok. Hier gingen we langs een varkensstal en dat vond Harlie heul spannend. Dus we gingen er nog een keer langs. Helaas moest ik wel voorop.. en wilde Jan het liefst in draf voorbij deze keer..

Harlie is beleerd met stangbit (Liverpool). Hoewel ik me blijf afvragen of het niet zonder had gekund. Waarschijnlijk wel. De keren dat hij heftig reageerde zijn op 1 hand te tellen. En altijd ging na de schrikreactie zijn hoofd omhoog als reactie op wat er via de leidsels komen ging.. Nu we zonder bit mennen blijft die tweede erge schrikreactie achterwege. Harlie is veel rustiger en schrikt minder gauw. Als hij al schrikt is het even een duik op de plaats of een halve meter opzij springen. Met het Dr. Cook bitloze hoofdstel is hij net zo goed in te houden als met het stangbit. Alleen reageert hij er dus veel minder heftig op.

Wel een verschil met hoe we tegenwoordig kilometers vreten (heel relaxed, in 2011):

________________________________________________________________________________________________

 

De overstap naar bitloos

zondag 24 juli 2011 15:55 Noortje Ruiter

De overstap naar bitloos rijden en mennen

Het verhaal van Noortje – 7 november 2008
Mijn bitloze (vooral recreatief buitenrij-) verhaal begint een jaar of drie terug.
Ik heb Harlie altijd gereden met een bit. Ik heb allerlei bitten uitgeprobeerd, maar heb uiteindelijk een jaar of twee met een hackemore gereden. Vorig jaar augustus heb ik mijn eerste endurancerit gereden, bitloos. Dat was altijd al een grote wens van me. Helaas door medische omstandigheden is het bij die ene wedstrijd gebleven. Nu heb ik de hack al een tijdje in de kast liggen en rijden we met veel plezier met het kruislings systeem van Barefoot.
Vorig jaar is Harlie beleerd voor de wagen. Dat was best spannend. Harlie was al goed verkeersmak, maar kon zich enorm opwinden om (voor mij) kleine dingen langs de weg. Ik was toen erg blij dat ik met een stangbit reed. Maar toch… het leek wel of het bit zorgde voor extra spanning op spannende momenten.
Na een jaartje heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb wat zitten fröbelen met touw en hoofdstel. Samen met een enthousiaste stalgenoot (en haar groom) hebben we Harlie ingespannen met dubbele leidsels (bit er nog onder). Mijn stalgenoot hield bitleidsels vast en ik het bitloze gedeelte. Dit systeem beviel ons niet zo goed, het leek wel of we met elastiek aan het mennen waren. Dus hebben we het rijhoofdstel ontleed en onder het menhoofdstel gefröbeld. Dat ging super!
Voor mij een goede reden om het bitloze hoofdstel van Dr. Cook aan te schaffen. Wel prijzig, maar super kwaliteit! De eerste keer was het erg spannend, we lieten nu namelijk het bit eronder weg! Harlie had er best zin in. Vooral op de terugweg, de teller gaf spontaan ruim een km sneller aan.
Het hoofdstel is goed verstelbaar, materiaal ziet er erg goed uit. Kleppen zijn lekker groot en wijd.
Ik merk eigenlijk weinig verschil met mennen met een stangbit. Harlie reageert net zo goed op het bitloze hoofdstel, eigenlijk nog beter, want bij spanning en teugeldruk gooide hij met het stangbit zijn hoofd omhoog en ging in protest tegen het bit.
Harlie is gelukkig geen paard dat spanning oplost met rennen. Hij gaat eerst kijken. Wat ook helpt, is als het spannend is te stoppen met draven en te gaan stappen, dan kan hij het beter bekijken en is het al snel goed. Verder is de groom niet voor nietss mee, dus die kan uitstappen en het paard begeleiden langs iets spannends. Vooral bij Harlie werkt dat erg goed.
Soms is het nog spannend en twijfel ik nog, maar nu ik het boek “Metaal in de mond” van Dr. Cook heb gelezen, vraag ik me of of ik ooit nog een bit in zijn mond kan doen zonder schuldgevoel. En het gaat eigenlijk ook steeds beter, zowel met rijden als met mennen. We krijgen steeds meer zelfvertrouwen. En tja, mennen is gewoon onwijs leuk!

Bron: www.bitloospaardrijden.info

Tuig en wagen

dinsdag 19 februari 2013 13:34 Noortje Ruiter

Onze huidige samenstelling,

dr Cook bitloos hoofdstel, kunststof tuig van Co Pater en de mooie donkerblauwe wagen met gele wielen:

Een fijn zacht blauw stukje Koekiemonster onder het borstgedeelte:

Om ook alleen op pad te kunnen een sulky aangeschaft. Yes, ze hadden een blauwe staan!!

Tuig op maat laten maken door Co Pater.

Later ingeruild voor deze:

De allereerste wagen, compleet met tuig:

Laatst aangepast op dinsdag 19 februari 2013 13:41

Harlie naar het strand

dinsdag 01 oktober 2013 14:21 Noortje Ruiter

Ja, nog net voor Harlie een jaar in Schoorl staat (1 oktober) kwam het er dan toch van: Harlie is op het strand geweest. We waren er al eens eerder geweest lang geleden (onder het zadel), dus het was niet heel spannend voor hem. Hij was supersupersuper braaf en we zijn ook nog een stukje het water door gegaan! Stoer paard!

Het waaide flink en we baalden dat we een beetje onvoorbereid zo’n end waren gaan mennen. De terugweg hadden we in de polder flink de wind in onze snoet.

Klaar voor vertrek!

De prachtige weg naar Camperduin:

Braaf paard

Mooooooi

En weer naar huis…

Ik heb m’n wagen volgeladen! – 24 aug 2011

woensdag 24 augustus 2011 15:50 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

*Rondje Bosch – 24 augustus 2011*

Ik heb m’n wagen volgeladen! Vol met Kris en Finn en Vera en Marijke! Lalalalaaaaaaaaaaaaa!

Vandaag hadden we 3 passagiers mee! Vera en de kinderen. We hebben een rondje door de polder en een stukje door het dorp gereden. Harlie liep lekker door (hoewel hij de eerst 100 meter wel overtuigd moest worden, want zijn maatjes kregen net eten..). Helaas zat het weer niet erg mee. Finn was voorzien van prachtige rode regenlaarsjes en een brandweerblauw regenjack en Kris had ook regenlaarzen en een brandweerrood regenjack aan. In de wagen lagen nog een stuk of wat petjes, dus wel hielden allemaal de regen uit onze gezichten.

(Harlie draagt tegenwoordig een zomereczeem-deken, hij heeft steeds vreselijke jeuk. Het masker heeft hij op omdat de paarden op een enorm groot weiland staan met heel veel gras. Er zit een gaatje in waardoor hij prima kan eten. Alleen dan de helft minder. Harlie overeet zichzelf anders!)

Na deze foto heb ik aan Kris uitgelegd dat hij beter van de wagen af kon gaan, omdat als Harlie schrikt en hij per ongeluk de wagen omtrekt, Kris eronder komt te liggen. Dit snapte hij heel goed en hij ging keurig bij het hek wachten.

Gaan we al?

Kris zat als oppergroom naast mij en kletste de oren van mijn kop (nee hoor). Hij zag vanalles onderweg en had ook gauw door wanneer Harlie even probeerde of wij nog opletten en stiekem langzamer ging draven. Helaas voor hem!Wat kleuren we allemaal goed bij elkaar! We vielen in elk geval wel op! In het dorp riep een meneer: “Wat wil je nog meer, he!”

We kunnen allemaal nog lachen ondanks de regen!

Hoewel Finn de paarden van dichtbij een beetje te groot vond, had hij het wel naar zijn zin achter op de wagen. Wat wil je ook als je de hele rit bij mama op schoot mag zitten! 🙂


Kris ook nog een stukje sturen:

Volleerd menner, he 🙂

Even ingrijpen, want de auto van Marijke kwam wel erg dichtbij…

Terug op stal ging het zowaar nog meer regenen en hebben we in de stal nog even nagezeten met een hapje en een drankje, terwijl Harlie en Stan hun best deden om al schurend met hun nek de hooiruif naar de andere kant van de paddock te verplaatsen.

Noortje: “Finn, vond je het leuk?”
Finn: “Ja!”
Noortje: “vond je het niet eng?”
Finn: “Ja!”
Noortje: “Ga je nog een keer mee op de wagen, Finn?”
Finn: “Nee!”

eh…

… toen ik het later nog eens vroeg of hij nog een keer terug kwam als de zon scheen zei hij gelukkig wel “Ja!”  🙂

Laatst aangepast op vrijdag 26 augustus 2011 10:08  

Rondje Kasteel – 29 juli 2011

vrijdag 29 juli 2011 12:53 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Harlie ingespannen met het complete ‘Menteam Harlie’ 😉 en daarna de weg op voor wat actiefoto’s.
We hoefden niet lang te wachten, dit gaat dagelijks, nee uurlijks langs:

 Harlie maakt er niet veel van en loopt braaf door.

In het dorp was ook verkeer genoeg:

Marijke en Senna de hond thuis opgehaald en in draf vertrokken we weer richting de Buizerd:

Op de brug bovenrecht (net niet te zien) wilde Harlie graag linksaf, want rechts zat een afgrond naast de weg. Toen Jantine even naast hem ging lopen durfte hij het wel aan om de brug (met afgrond) te trotseren:

De ventweg richting Waarland, die was wel wat spannend vond Harlie. Het was ietsje te ver van huis, uit zijn comfortzone. Hoewel het later toen we linksaf gingen alweer beter ging. We maakten daar nog wel even een noodstop omdat er plots 2 enorme bouviers tegen het hek begonnen te stuiteren en blaffen.

Aan het eind van de ventweg gingen we links een brug op. Zie filmpje:

Daarna links langs De Luwe Stek en weer links richting huis terug.
Harlie deed het super, op wat uitwijkmanouvres na 😉 Hij heeft een flink stuk gelopen, we waren alleen vergeten de teller aan te zetten, dus weten niet hoeveel..
Terug op stal mocht Harlie weer fijn de wei in en ging het Menteam aan de thee met broodjes.

Mennen – 24 april 2011

maandag 25 april 2011 13:56 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Laatst aangepast op zondag 24 juli 2011 15:53

Molengroet – 27 juli 2011

woensdag 27 juli 2011 14:19 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

——————————————————————————————————————————————————-

*27 juli 2011*
Mennen met Harlie: rondje Molengroet!

Jantine en Frank stonden vanmorgen al vroeg klaar om Harlie voor de wagen te zetten. We worden al een goed op elkaar afgestemd menteam! Alleen de bijpassende bodywarmers en petjes ontbreken nog..

Marijke volgde de stoet gezeten op de BBP op Pride. We reden in stap en draf naar Molengroet. Daarvoor moesten we over de grote weg. Harlie doet dit al heel braaf en ook Pride volgde rustig.
Bij Molengroet kwamen we mijn oom nog tegen en later kwam mijn tante ook het terrein opgefiets, dat was wel een verrassing (hoewel ik wist dat ze daar een caravan hebben staan). Na een kort, maar gezellig praatje moesten we toch nog een tijd wachten op de koffie van het terras. Bij navraag bleek dat ze juist op ons wachten, tot we op het terras zouden gaan zitten! Eh.. ja even de paarden in de parkeerstand en wij gaan lekker op het terras zitten! Nee, zo werkt dat dus niet. We kregen een dienblad met koffie en jus d’orange mee (met koekjes en 2 appels voor de paarden). *slurp* lekker! Goede koffie zetten kunnen ze daar wel!

Na een klein half uurtje vervolgden we onze weg. Langs het nieuwe speelpark De Swaan en daarna langs een mega manege waar de paarden met het prachtige zonnige weer gezellig nog in hun donkere stalletjes binnen stonden..

We passeerden de manege en werden al gauw achtervolgd door twee grote kastelen van paarden. Ze liepen dezelfde kant op als wij, dus bij de afslag naar het fietstunneltje bleven we ruim aan de kant staan om ze te laten passeren. Bleken die kastelen enorm bang voor onze wagen met gele wielen! Het ene kasteel steigerde en draaide dat het een lieve lust was. En daar gingen ze mee buitenrijden.. brrr.. Ze gingen gelukkig de andere kant op en wij vervolgden onze weg met onze rustige, niet-voor-gele-dingen-schrikkende-paardjes. Gelukkig maar, want aan het eind van die weg was een knalgeel (!) fietstunneltje!! Zowel Pride als Harlie liepen er fluitend doorheen (Pride iets minder fluitend, dus die ging nog voor de herkansing, maar daarvoor slaagde hij glansrijk).

We vervolgden onze tocht in het zonnetje langs camping De Kolobri en daarna zo weer richting huis. Onderweg moest Harlie nog even een enorme krachtinspanning leveren door ons alle vier op de wagen bij het viaduct omhoog te trekken in draf! Pride volgde braaf.

Hoewel we dachten dat Harlie nu wel moe was (hij ging steeds langzamer), wist Frank er nog een meter of 20 galop uit te persen (Harlie hoefde alleen maar een tandje harder in draf, maar vond het blijkbaar wel een leuk idee).

Kortom, het was een zeer geslaagd uitje!

Slee: een ander soort menwagen – winter 2010 2011

vrijdag 25 februari 2011 08:00 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

(de broek hangt hier niet helemaal netjes, maar heeft ook geen enkele nut)

Laatst aangepast op zondag 24 juli 2011 15:54

Sulky -zomer 2010

vrijdag 25 februari 2011 07:58 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

 
Mennen doen we blootvoets met Harlie, ook op het asfalt. Harlie staat 24/7 op een paddock met beton en tegels (tenzij hij de weide-track inloopt), dus zijn hoeven zijn het gewend.

Laatst aangepast op zondag 24 juli 2011 15:54

Mooi voorbeeld van een Paddock Paradise: januari 2011

maandag 31 januari 2011 19:59 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Hooinet aan paal, sommigen moeten geduldig wachten:

Ander hooinet aan hek:

De achterkant van de track:

Plein 3:

Zijkant van de track:

Puzzel: welk paard is over de draad gesprongen?

Hooinet aan paal:

Mooi wachten:

Tot zover..

… en weer verder:

Laatst aangepast op maandag 31 maart 2014 12:29

Hoeven Harlie

donderdag 10 maart 2011 09:03 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

2011:

10 Maart 2011:

2010:

(oeps vies)

2009:

2008:

2006/2007:

2007/2008:

2006 en ouder:

Laatst aangepast op zondag 24 juli 2011 15:31  

Harlie 2015

Maart 2015 zondag 15 maart 2015 11:34 Noortje Ruiter E-mailadresAfdrukkenPDF Harlie het circuspaard. https://youtu.be/-vFiilwuIqA Clickerchallenge maart 2015 Het uiteindelijke doel is elke hoef op een aparte verhoging (boomstammetje o.i.d.).   Laatst aangepast op maandag 16 maart 2015 13:38  

Harlie 2014

Augustus 2014 maandag 18 augustus 2014 08:46 Noortje Ruiter E-mailadresAfdrukkenPDF 18 augustus 2014 Cadeautjes Soms krijg je een cadeautje.. en gister was er zo één. Met in mijn hoofd om Harlie flink aan het werk te zetten aan de lange lijn in de bak fietste ik naar hem toe. Meestal mag hij eerst even los wat stoom afblazen, zo ook deze keer. Na twee keer heen en weer rennen kwam hij om mij heen draven. En al snel sprong hij aan in galop! Op een hele kleine cirkel galoppeerde Harlie om mij heen, los! “Yes!” en snoepje! Dat smaakte naar meer en nadat ik aan de andere kant in de bak was gaan staan draafde hij alweer om mij heen. Wederom los en op een kleine cirkel.. wauw! En weer sprong hij in galop en maakte zo nog een rondje. “Yes!” en alle snoepjes gegeven die ik had. Klaar voor die dag. Wat een paard 🙂 🙂 🙂 (Harlie en Emma (Fries) in de duinen bij Schoorl begin dit jaar) Laatst aangepast op maandag 18 augustus 2014 09:11  
April 2014 maandag 18 augustus 2014 08:42 Noortje Ruiter E-mailadresAfdrukkenPDF April 2014 Soms veranderen er dingen in je leven.. en verandert het paard met je mee. Harlie heeft daarom nu een fijn plekje op 5 minuten fietsen van huis. Lekker vaak even heen is nu goed te doen en dat is fijn.     Februari 2014 dinsdag 18 februari 2014 08:43 Noortje Ruiter E-mailadresAfdrukkenPDF Is de ‘winter’ (lees: kou en regen en wind) al voorbij?   Februari 2014 *Emma* Ik heb weinig geschreven de laatste tijd, maar dat wil niet zeggen dat we stil zitten 😉 Harlie en ik hebben de duinen ontdekt! Nu Emma wat groter is kan ik ook wat langer van huis weg. Ik ben nu een aantal keer alleen een stukje het ruiterpad in de duinen op geweest. En er blijkt familie van mij met een paard in de buurt op een pensionstal te staan. Dus met haar ben ik nu ook een keer een stuk de duinen in geweest. Ze heeft een heel lief Fries paard en zij heet.. Emma! Harlie en Emma konden het goed vinden en we zijn een stuk voorbij de Berenkuil gereden en weer terug. Helaas wil het weer niet erg meewerken.. maar het begin is gemaakt en Harlie lijkt de duinen ook erg leuk te vinden. Op naar de lente! **********************************************************************************************   Harlie & Emma     Emma met haar nieuwe cap voor het eerst echt op Harlie rijden: Kiekeboe! *************************************************************************** In Schoorl schijnt altijd de zon! 🙂   Laatst aangepast op dinsdag 18 februari 2014 09:17   Januari 2014 zondag 16 februari 2014 13:32 Noortje Ruiter E-mailadresAfdrukkenPDF 30 December 2013 Harlie bleek zandkoliek te hebben 🙁 Dat is niet leuk en dat is voorzichtig uitgedrukt! Ik dacht echt dat hij dood ging. Hij ging meerdere keren liggen en deed twee keer zelfs zijn ogen dicht en leek weg te zakken. Dat was echt niet leuk om mee te maken. En als je hem dan de volgende dag weer fris en fruitig rond ziet lopen.. raar is dat. Hier weer beter, de volgende dag: Eigenlijk ging het meteen al een stuk beter toen hij pijnstillers en darmverslappers had gekregen van de dierenarts (met spoed gekomen, gelukkig zitten ze om de hoek). Daarna ging er 2 liter (!) paraffine in en een paar flinke sloten water. Door een slang via zijn neus zijn maag in, arm paard. Maar hij was een keurige patiënt en liet alles gelaten toe. Volgens mij weten ze dat dit ze helpt, die paarden..? Het advies was vervolgens elk uur 5 min stappen om de darmen op gang te krijgen. Hmm.. stappen? Harlie ging in galop de wei door toen hij door kreeg dat hij apart stond. Ik had hem op een schraal landje gezet, omdat hij niks mocht eten. Die pijnstillers werkten dus goed.. Voor de nacht zou het beter moeten gaan. Gelukkig was dat het geval en de volgende ochtend vroeg mocht Harlie weer bij de rest. Lekker eten na een nacht vasten. Dat deed hij gelukkig weer. Wat een naar gezicht was dat gister; Harlie bij een hooinet en niks ervan eten.. Weer wat geleerd: bij gewone koliek worden paarden drukker (schoppen naar buik bijvoorbeeld) en bij zandkoliek/verstopping gaan ze liggen en geven ze op. Harlie ging liggen, je zag het wit van zijn ogen en daarna deed hij ze dicht. Vanaf nu geven we elke 4 tot 6 weken een kuur zandweg. We gaven het al, maar het moet dus nog frequenter. Dit zou in het vervolg dus voorkomen moeten worden, dat hoop ik echt voor Harlie! (en mijn bankrekening..) Een centimeter zand onder in de handschoen met een mestbal en water!! ***********************************************************************     Laatst aangepast op dinsdag 18 februari 2014 09:14  

December 2013

dinsdag 03 december 2013 12:43 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Kerst!

3 December Harlie en ik wandelen in het bos met Emma op m’n rug:

aug en sept 2013

dinsdag 01 oktober 2013 14:17 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

29 september 2013

Harlie naar het strand. Harlie voor de sulky en Jantine en Noortje lekker zitten.

http://www.harlie.nl/joomla/mensport/ons-menavontuur-met-harlie/292-harlie-naar-het-strand.html

Laatst aangepast op dinsdag 22 oktober 2013 06:56

Harlie op internet

zondag 23 juni 2013 14:35 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Je moet even goed zoeken, maar we staan er tussen!

http://www.co-pater.nl/klanten-van-co-pater

Laatst aangepast op zondag 23 juni 2013 14:37  

Juni 2013

zondag 23 juni 2013 14:38 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

De winter duurt een beetje lang dit jaar.
Vandaag was het wel redelijk warm (en met wandelen in de Schoorlse Duinen zelfs lekker warm in het zonnetje).
Het waait alleen behoorlijk.Lekker weer om je huis op te ruimen en met een boek op de bank te zitten, haha!
Harlie heeft een rustig jaar tot nu toe. Af en toe een rondje om en een beetje gymoefeningen doen op de wei.
Vindt hij niet erg…

*wachten op de zomer, maar ons zeker niet vervelen*

Februari 2013

dinsdag 19 februari 2013 13:07 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Even is de winter over.. even is het heerlijk weer; zonnetje en temperaturen boven nul. Eind van de week laat de winter zich weer even zien. Maar ja, dat hoort er nou eenmaal bij.
Wij baasjes gaan dan weer even op onze knieën liggen om in de waterput de kraan open te draaien of erger nog; te ontdooien met een kaars!

Vandaag heerlijk gewandeld met Emma en Harlie:

Januari 2013

woensdag 02 januari 2013 15:00 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

****************************

Gelukkig nieuwjaar!!

****************************

Maart 2012

donderdag 13 december 2012 16:21 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

***************************************

14 Maart 2012

Vandaag met Harlie samen met Marijke en Stan een heerlijke buitenrit gemaakt door Oudkarspel.
Dat was alweer een tijd geleden, zo’n flink stuk! Harlie had er zin in. Beide paardjes hebben zich keurig gedragen.
Harlie heeft er een aantal maanden ‘zwangerschap-van-zijn-baasje-verlof’ op zitten; toch stap ik zo op en rij met hem weg, heerlijk! Wat is het toch een geweldig paardje!!

Op de Dorpstraat kwamen we langs een museum waar het Open Museumdag bleek te zijn. Vanaf onze paarden konden we zo naar binnen kijken door de deur boven de trap van het gebouw. De beheerder wenste ons nog een fijne rit met dit prachtige weer.

***************************************

December 2012

donderdag 13 december 2012 16:21 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

********************************************

12 December 2012

Het is weer vroeg donker rond deze tijd van het jaar..

Na het uitmesten en voeren en eventueel de waterbakken bijvullen is er geen stukje daglicht meer over om nog wat met Harlie te doen.
Het is ook koud en ik heb zin om lekker in huis bij de kerstboom te gaan zitten 🙂
Harlie vindt het prima, hij staat lekker tevreden aan een hooinet te plukken. Net als de andere paardjes..

********************************************

9 December 2012

Na een paar dagen sneeuw is het deze helemaal weggeregend vannacht. Er is niks meer van terug te zien op de wei!
De paarden hebben wel trek, dus snel beginnen met voeren. Vanwege de regen en de lage temperatuur voeren we wat extra hooi.
Zo houden de paarden zich goed warm van binnenuit!
Harlie is wat afgevallen sinds hij in Schoorl op de wei staat, maar hij zit prima in zijn vel. Sterker nog, hij had iets te veel haflingervetjes rond de schouders 😉

********************************************

2 December 2012

Jantine had een goed idee: fenders aan mijn zadel.
Dus even rondgespeurd op ineternet en nu hangen ze er aan. Samen met de westernbeugels die ik nog had. Het rijdt heerlijk! Met Harlie een rondje over de weg gelopen.
Een flink stuk gedraafd. Harlie liep lekker vlot.

********************************************

Oktober 2012

zondag 28 oktober 2012 19:35 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

************************************************************************

Oktober 2012

Met Harlie en Jantine en Arabesk heerlijk door de duinen gewandeld en gereden 🙂
Het was fris, maar in het zonnetje prima te doen. Paardjes waren erg vrolijk.
Veel mensen in het bos, ook lekker van het mooie weer aan het genieten!

************************************************************************

Oktober 2012

Per 1 oktober staat Harlie bij Jantine in de wei. Heerlijk aan de rand van de duinen!! Zijn oude vrienden Arabesk en Safino kwam hij er ook weer tegen. Met Safino heeft Harlie nog eens een trektocht gemaakt! Arabesk kent hij nog van daarvoor.
In deze wei is (bijna) geen modder te vinden. Zijn baasje hoeft daarom bijna nooit meer laarsen aan met het uitmesten en Harlie houdt ook drogere voeten. Geen kluiten modder meer aan de staart van Harlie!
Een groot voordeel van deze omgeviing is dat er altijd buiten te rijden is. Met 5 minuten wandel je de duinen in; ruiterpad op en gaan met die banaan! Het strand is 10 minuten draven of een half uur stappen.
En onder aan de duinen is het vrijwel windstil, ook als het stormt. Waaide je in de polder herhaaldelijk van je paard; in de duinen is het een stuk rustiger!
Bijkomend voordeel voor baasje: een vrijwel altijd school paard (zand veeg je er namelijk zo af).

************************************************************************

Augustus 2012

woensdag 15 augustus 2012 19:43 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

*****************************************************************

Maandag-mendag!

Groom Frank mende Harlie door de wei (dus eigenlijk was ik de groom haha). Pilonnen neergezet en de uitdaging was zo min mogelijk aan de leidsels te komen. We probeerden Harlie links en rechts te leren haha. Fase 1: ‘links’ Fase 2: Links!’ Fase 3: leidsel zachtjes Fase 4: ietsje harder, maar dat was nauwelijks nodig. Naar de andere paardjes toe ging het op fase 2 of 3 en al snel op fase 1. Van de paardjes af was er meer nodig, fase 4. Maar ik herinnerde me ineens die les van Linda dat ze links en rechts gaat, kriskras door de bak heen. Zodra het paard zacht werd een kant op, wisselde ze naar de andere kant. Dat hebben we in de grote wei met de sulky geoefend en het ging steeds beter! Goede oefening voor de wagen!
Alles in stap, geen gecross, maar het was erg leuk!

*****************************************************************

Juli 2012

maandag 09 juli 2012 11:20 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

***************************************************************************

8 Juli 2012

Vanavond na de regenbuien heerlijk met z’n tweeën een rondje met de sulky gedaan.

***************************************************************************

Januari 2012

donderdag 07 juni 2012 13:21 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Deze maand is Harlie zijn familie een stukje uitgebreid!
Zijn baasje heeft namelijk een dochter gekregen: Emma.

Ze is geboren op 27 januari 2012.
Weegt 3345 gram en is 48 cm lang.

Binnenkort gaan Noortje en Emma een keertje bij Harlie langs 🙂

Juni 2012

donderdag 07 juni 2012 13:21 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

***********************************************************************************************************************

*4 juni 2012*

Rondje polder met Harlie, Marijke en Stan.
Voor het eerst weer een wat langere heerlijke tocht gemaakt. Ook een lang stuk gedraafd. De paarden waren ook deze keer weer heel braaf.

Bijna hetzelfde rondje hebben we de week hiervoor ook gedaan met Harlie en Pride. Toen alles gestapt, dat is ook wel eens fijn. Het was ook warm.

************************************************************************************************************************

Emma mee naar Harlie.

Rondje Oudkarspel. Lekker wandelen door het dorp.
Angela op Stan, Marijke wandelen met Harlie. Noortje wandelen met Emma:

Marijke, Harlie en Emma:

Emma aan het werk op stal:

Emma slapen in het boetje:

Toen Emma voor het eerst ging huilen op stal, toen ze wakker werd gingen alle paarden op de loop *lol*
“Help, het alarm gaat af, rennen!!”
De grap was dat alleen Harlie (na 3 stappen mee gelopen te hebben met de kudde) op het plein bleef; hij keek even en ging toen eten!

*************************************************************************************************************

April 2012

donderdag 10 mei 2012 19:44 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Laaaaaaaaaaaaaaang geleden (nog in bit-periode)… Baasje voor pownie uitrennen: “Nee, de varkens zijn echt niet eng! Kijk maar, ik ga er ook gewoon langs!” (in draf)

Laatst aangepast op donderdag 10 mei 2012 19:46 Februari 2012

maandag 12 maart 2012 07:36 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Laatst aangepast op donderdag 10 mei 2012 19:43

Harlie  2012

maandag 06 december 2010 19:34 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Welkom op Harlie’s Website!

Helemaal onderaan deze pagina vindt u Het Laatste Nieuws en Populaire Artikelen.
Veel leesplezier!

Emma en Harlie (geboortekaartje van Emma – 27 januari 2012, getekend door Noortje)

Emma voor het eerst echt rijden op Harlie 🙂

Harlie op het strand (sept 2013).

Harlie met: Kris, Finn, Vera en Noortje

Op een mooie winterdag…

Samen fietsen.

De kudde in de winter.

Harlie op de berg.

Trektocht met Jantine en Safino.

Laatst aangepast op dinsdag 18 februari 2014 09:18

December 2011

dinsdag 27 december 2011 13:42 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

***********************************************************

27 December 2011
Lekker gewandeld met Harlie & Marijke met Pride.
Harlie en z’n maatjes zijn elke dag lekker vies, want ze rollen graag in de modder of spelen af en toe op het grote land. Ze hoeve niet vies te worden… want op het plein kunnen ze gewoon droog staan, liggen en spelen. Maar ja, een paard houdt er nou eenmaal niet van om schoon te zijn 🙂

November 2011

donderdag 24 november 2011 13:39 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

************************************************************************

24 November 2011

In de paddock liggen wat takken. De paarden knabbelen er graag aan.
Op dit moment staat het hek naar de wei al een flink aantal weken open. De paarden lopen van de wei naar de paddock en weer terug, een aantal keer per dag. De track is modderig, dus de beenspieren worden flink getraind!
Op het plein wordt wel een baal hooi gevoerd, verdeeld over 2 voerbeurten. We merken dat het land niet veel voedingstoffen meer levert.
Omdat Harlie aan het eind van de zomer een graasmasker opgehad heeft kort voordat de wei dicht ging, is hij nu super op gewicht. Hij heeft wel wat reservers, maar is niet meer zo vatsig!

Baasje doet het al een paar maanden een beetje rustig aan, dus we fietsen heel af en toe, wandelen wat en zo af en toe loopt Harlie voor de wagen. Het is de bedoeling dat hij de komende week een keer de grote wei gaat slepen met de sleep die Marijke afgelopen week zo mooi in elkaar geknutseld heeft.
In het voorjaar gaan we het rijden hopelijk snel weer oppakken (zo blijft m’n nieuwe Trekker zadel wel lang nieuw haha!).

************************************************************************

Harlie en zijn vriendjes

zondag 06 november 2011 12:51 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Harlie en Stan:

Harlie en Pride:


Harlie en Stan:

Harlie en zijn vriendjes hebben jeuk:

(Deze paal staat er inmiddels niet meer.. hoe kan dat nou??)

Wat is Harlie mooi slank, he? 🙂

Laatst aangepast op donderdag 24 november 2011 13:54

September 2011

vrijdag 26 augustus 2011 10:16 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

_____________________________________________________________________________

Een les van Joyce Mulder gewonnen!

http://www.harlie.nl/joomla/dagboek-van-harlie/2011/262-rechtrichten.html
http://www.joycemulder.nl/?p=284

Laatst aangepast op woensdag 12 oktober 2011 16:32  

Augustus 2011

vrijdag 26 augustus 2011 10:14 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

__________________________________________________________________________________________________________

*24 augustus 2011*

Mennen in de regen met Harlie. Mee waren: Kris, Finn, Vera, Marijke en Noortje.

http://www.harlie.nl/joomla/mensport/ons-menavontuur-met-harlie/258-ik-heb-mn-wagen-volgeladen-24-aug-2011.html

___________________________________________________________________________________________________________

 

 

Januari 2011

zondag 24 juli 2011 14:35 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

__________________________________________________________________________________________________________________________

*24 Januari 2011*
Stal

Ooooooooooooooooooooooh! Wat wordt de stal toch mooi 🙂

___________________________________________________________________________________________________________________________

*20 Januari 2011*
Fietsen met Harlie en Pride.

Ik heb allebei de GPS apparaten meegenomen om het verschil te kunnen zien. Ook wil ik proberen of de tracks van de IgotU geopend kunnen worden in het Garminprogramma, zodat ik alles bij elkaar kan tellen. Ik vind het programma van Garmin uitgebreider en duidelijker.
Hieronder de uitkomst van de IgotU:

Zelfde stukje met de Garmin:

Verschillen:
De IgotU had ik op stal al aangezet, de Garmin pas laten meten vanaf dat ik bij de weg stond, dus het scheelt ongeveer 20 meter. Dit geeft het verschil in de gemiddelde snelheid. Volgende keer zet ik ze precies gelijk aan. Hoewel de Garmin satelieten kan zoeken zonder te meten en de IgotU meteen gaat meten als hij satelieten gaat zoeken. De tijd loopt dan al. Dus de Garmin moet dan ook pas aan en ik moet dan meteen op start drukken. Je ziet in de tabellen een duidelijk verschil in de gemiddelde snelheid (5.9 en 6.5) en de max. snelheid (15.3 en 12.6). We fietsen niet zo hard, dus de 12.6 van de Garmin komt waarschijnlijk het meest in de buurt. Het calorieverbruik scheelt ook behoorlijk (143 om 270)!

De paardjes waren braaf. Harlie heeft in het begin 1x flink gehoest, daarna liep hij als een trein. Pride vond wat dingen eng onderweg, zoals vlotten in de sloot en een grote vrachtwagen die ons heeeeel langzaam in ging halen.
Vandaag ook weer voor 24 uur gevoerd. 3 Waterbakken flink vol, hooi genoeg en vanmorgen al lekker hun slobber opgeslobberd. Zonnetje erbij en paardjes weer blij!

____________________________________________________________________________________________________________

*18 Januari 2011*
Hooi.

Het heeft gewerkt. De paarden hadden in de ochtend en toen ik wegging rond 13 uur nog steeds hooi over. Eén keer per dag voeren moet dus genoeg zijn!
Omdat de hooivoorraad al aardig begint te slinken heeft Marijke een proefbaaltje ingepakt hooi gehaald. Buiten dat het wegwaaid (storm!) uit de ruif hebben de paarden hier goed op gereageerd. Er komen dus binnenkort nog een aantal balen bij. Voordeel is dat deze balen ingepakt zitten en dus buiten kunnen blijven liggen. Het is van de tweede snede en niet met kunstmest bemest geweest. Klinkt goed, de paarden vonden het in ieder geval lekker.

Zondag hebben Marijke en ik met Harlie en Stan een kort ritje door het dorp gemaakt (5km). Toen we terug kwamen duurde het erg lang voor Harlie weer op adem was. Hij ademde erg snel en had grote neusgaten. Stan (die meer had gedraafd nog aan het eind van de rit) was alweer op adem. Verder was Harlie alert en na enige minuten ging het over. Het kan met het weer te maken hebben; het was namelijk zo’n 12 graden en ze zitten nog vol in hun wintervacht! Maar (en dat hoop ik niet) ook met zijn luchtpijp afwijking.. of weer bronchitis? In de gaten houden in ieder geval.

Marijke melde maandag dat hij goed ademde, geen bijzonderheden. Van de week in draf maar eens bekijken..

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

*13 Januari 2011*
Hooi voeren.

Wat een weer… regen en regen en regen en ook nog regen. Na het uitmesten wat geoefend met Recht Richten op de cirkel.

In de avond hebben we al het hooi voor 1 hele dag in de hooinetten en ruif gedaan. We vragen ons af of ze dan meer gaan eten of dat we dus net zo goed 1x per dag kunnen voeren ipv 2x. Als het goed is krijgen ze namelijk onbeperkt hooi. Dus zouden ze hiermee rond moeten kunnen komen. We gaan het zien morgen!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

*10 Januari 2011*
Uitspraak..

Ik las vandaag een uitspraak die Harlie op het lijf geschreven is  🙂

Het doet er niet toe hoe langzaam je gaat, zo lang je maar niet stopt! – Confucius

_____________________________________________________________________________________________________________________________

*9 Januari 2011*
Bijna lenteweer!

Het leek wel lente, wat een mooi weer vandaag. Vannacht was het nog enkele graden onder nul, dus we moesten de autoruiten krabben vanmorgen. De zon scheen. De track was open. Toen ik aan kwam rijden bij de paarden zag ik in de verte twee paarden aan het eind van de track staan knabbelen aan hooinetten. Fijn gezicht is dat!

Harlie ook gekrabt (aangekoekte blubber i.p.v. ijs) en zadeltje erop. Terwijl Nienke twee kruiwagens vol mest schepte was ik voor op de weg aan het oefenen met sturen, stoppen en gaan (vooral dat laatste had enige oefening nodig). Na een kwartiertje kwamen Nienke en Marijke met Stan ook naar de weg. Nienke paste mijn cap en ik paste op de fiets van Marijke 😉

Kortom: Nienke heeft op Harlie gereden!!! Stoer hoor, zelfs gedraafd. Dat gaan we vaker doen, Nienke! En dan gaat Lieke hopelijk ook mee.

Gezellig!

(Foto: Trektocht 2009 met Safino en Jantine)

__________________________________________________________________________________________________________________________

* Paarden Paradijs metamorfose – 9 jan 2011*

Mooie plaatjes van het Paarden Paradijs:

Hier komt de nieuwe schuilstal/windscherm:

De paarden hebben door de tuin gelopen, oindat een of andere onverlaat het hek heeft weggehaald.. en de schuilstal…

Plein 3, bijna af!

Het schiet al lekker op, het wordt prachtig als het klaar is, daar ben ik zeker van! 🙂

______________________________________________________________________________________________________________________________

*7 Januari 2011*
Akademische Rijkunst, eerste stapjes.

\Door het rare weer (regen, ijzel, koud, et cetera) lag er nog aardig wat mest in de paddock en er naast. Dus eerst flink de spieren opgewarmd door dat in de kruiwagens te scheppen.
De mest gaat voor een deel op het land, dus ook met uitspreiden heb ik de arm- en buikspieren weer goed opgewarmd!

Daarna met Harlie aan de gang op het pleintje. Eerst heb ik de camera op een paard-veilige-plek gezet. Harlie’s kaptoom om gedaan en camera aan. Eerst zie je mij alle paarden wegjagen, dan Harlie goed in beeld zetten haha! Daarna vraag ik LVO (lengte buiging, voorwaarts neerwaarts, ondertreden), eigenlijk alleen LV hier. Daarna een stukje LVO op de cirkel en langs het hek. Links- en rechtsom. Aan het eind heeft Harlie een flinke kriebel verdiend! Zoals je ziet heeft hij rechts onder zijn buik nog steeds jeuk, maar niet meer zo hevig als in de paar weken dat hij Pavo koeken gevoerd kreeg. Ik heb goede hoop dat het met het nieuwe dieet helemaal over gaat!

(even rechts klikken om in een nieuw tabblad te openen)

______________________________________________________________________________________________________________________________

*6 Januari 2011*
Regen en mist.

Marijke en ik waren op tijd op stal en hebben twee flinke kruiwagens mest over het land verspreid. Ook de hooiplekken van Oud & Nieuw die nog over waren hebben we bij elkaar geharkt en op de mesthoop gegooid. Onder het hooi waren de wormen al aardig actief bezig met gaatjes graven en opruimen, dat is mooi!

Met zo’n flinke wandeling lopen we algauw een paar kilometer. Hoeveel dat precies is? Daar waren wij ook wel nieuwsgierig naar!
Met de IgotU gemeten: 1.6 km.

Harlie zag eruit als een varken, dus die heb ik vandaag lekker in de track laten staan. Wel flink geknuffeld en samen een paar minuutjes quality time gehad 🙂
De paarden liepen van eetplaats naar eetplaats en Jaimie probeerde tussendoor nog even uit of mijn jas eetbaar was; gelukkig hapte ze mis.

Zomaar een leuke baby-foto 🙂

______________________________________________________________________________________________________________________________

*5 Januari 2011*
Nienke fietsen met Arthur

Stoer!!!!!!!!!!!!!! Nienke heeft voor het eerst gefietst met Arthur!!!
En hij deed het prima, alsof hij dit dagelijks doet.


Nienke had ook door dat het wel erg leuk was.
Ze heeft ook een stukje met hem gedraafd!

Blooper 🙂

Jaimie kan het ook:

___________________________________________________________________________________________________________________________

Februari 2011

zondag 24 juli 2011 14:34 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

__________________________________________________________________________________________________________

*20 Maart 2011*
Doelen.

Met Harlie ga ik d.m.v. Parelli en Marijke de Jong/ Rechtrichten hard werken aan het soepeler krijgen van Harlie. Ik wil met een touwhalster kunnen sturen en wil hem vooral in draf soepeler en zuiverder laten lopen.

Een ander doel is Harlie weer voor de marathonwagen krijgen. Daarvoor moet z’n jeuk overgaan. Door het nieuwe dieet en nieuwe manier van bemesten van het land in combinatie met het meer beweging geven zou dat snel beter moeten gaan. Met het dieet ben ik eind december begonnen.

De planning hebben we ook wat veranderd. We gaan de komende week kijken of het te doen is en of het inderdaad meer tijd oplevert om wat met de paarden te gaan doen. We hebben elk paard in ieder geval een paar keer ingedeeld gedurende de week. Het is de bedoeling dat we dan in ieder geval wat met ze doen. De andere dagen als het lukt met de tijd 🙂

_________________________________________________________________________________________________________

*2 Februari 2011*
Herinnering aan trouwdag Peter en Noortje.

De trouwfoto’s van Peter en mij. Harlie speelde die dag ook een belangrijke rol, kijk maar:

http://www.harlie.nl/joomla/dagboek-van-harlie/harlie-2005.html

____________________________________________________________________________________________________

Maart 2011

zondag 24 juli 2011 14:34 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

_____________________________________________________________________________________________________________________

*10 Maart 2011*
Barebackpad!

Harlie heeft tegenwoordig een heus barebackpad. Deze:

http://www.emielvoest.nl/hst/e08m02v/emvoest.nsf/ShopArtikel?OpenForm&ArtikelID=AC2D063960D2605CC12576CF0059D08E

Een hele investering, maar volgens kenners is dat het zeker waard. Lekker zacht voor Harlie’s rug en ik zou er ook een stuk beter door leren zitten.
Ik heb ondertussen de eerste buitenrit er al op zitten. Samen met Jantine die op Stan (ook op de BBP!) reed! Wat zit dat lekker, ik kom er nooit meer af 🙂

Voest:
Gebruiksaanwijzing
Het Bareback Pad is bedoeld om ‘zonder zadel’ te rijden. Het zonder zadelgevoel blijft maar het Pad geeft zowel de ruiter als het paard meer bescherming voor de rug en zitvlak. Het barebackpad  wordt ook gebruikt bij het werken aan de Dubbele Lange Lijnen, hiervoor is een ‘opzetstuk’ nodig. Het ‘BBP de luxe’ is zeer geschikt voor paarden met een minder comfortabele rug. De vulling van tempur vormt zich zeer goed naar de zit van de ruiter.

Hier kun je nog meer lezen over rechtrichten en het gebruik van een BBP:

http://www.paardenbegrijpen.nl/

(als je hier een BBP besteld krijg je een e-book er over cadeau)

_______________________________________________________________________________________________________________________

*Maart 2011*

Hallo Marijke de Jong (= Paardenbegrijpen.nl), 

Ik heb een poging gedaan om een review in elkaar te zetten. Het meeste staat erop. Ik had ook nog keurig gewisseld, compleet met het netjes verschuiven van de teugels bij het aan de hand van hand veranderen, maar toen bleek de camera uit te staan..

Galop aan het einde is te kort om iets over te zeggen, maar ik heb het er toch maar bij laten staan. De galop vinden we allebei erg moeilijk.

Harlie had er vandaag niet heel veel zin in, haha, maar al met al vond ik het best goed gaan. Hij wilde erg graag gras eten. We hebben geen bak om al dit heerlijke gras te ontwijken.

Ik zie nu op de film heel duidelijk wat mijn zit doet en hoe hij daarop reageert! Hij geeft het heel duidelijk aan wanneer ik iets niet goed doe. Ik heb heel lang niet gereden, maar ik zie nu zelf al een hoop om te gaan oefenen. Duidelijk, zo’n filmpje van jezelf, wel confronterend, haha!

Harlie is erg breed en heeft een platte rug, zit heerlijk, maar lastig met rijden en voor mij om netjes te zitten (stoelzit). Dus tips daarover zijn altijd welkom!

Oja, het krukje had je het al eerder over; levensgevaarlijk J Ik heb er later dan ook mijn been aan open gehaald.. toch maar sparen voor zo’n dichte van kunststof. Zoals je ziet heb ik Harlie geleerd om er zijwaarts van weg te stappen, dat doet hij op de film keurig.

Groetje Noortje

________________________________________________________________________________________________________________________

*Maart 2011*
Verschil zit op het Zadel / Barebackpad

Ik rij heerlijk op mijn nieuwe BBP! Gister voor het eerst weer even op m’n zadel gezeten. En.. meteen het gevoel dat ik niet meer kon rijden. Met de BBP ga ik keurig op m’n kont zitten en op m’n zadel ga ik naar voren leunen, benen lijken overal heen te wiebelen etc. Vooral met lichtrijden, doorzitten in een rustig tempo gaat wel aardig.
Het lijkt wel of Harlie een wat plattere rug zit, waardoor ik met mijn benen langs de BBP naar beneden prima zit. Zodra ik er beugels aan het en een wat smaller vormend zadel (door de kussens zit je als het ware hoger) wordt het instabieler.

Mijn zadel is een boomloos Ghostzadel (www.buitenzinnig.nl) en dit is tot nu toe het enige zadel waar ik lekker op zat en waar Harlie mee door liep. Andere zadels wilde hij al gauw niet meer lopen.
Het is smaller dan bijvoorbeeld een Barefoot (waar ik in stoelzit gedwongen werd). De beugelophanging kun je makkelijk aanpassen.
Harlie is heel breed en vooral plat op zijn rug, waardoor het aansluiten van de benen best lastig wordt.

M’n filmpje is klaar. Het is ongeveer 5 minuten.
Eerst zie je me met het Ghostzadel: beugels op de korte, normale stand. Dan een kort stukje zonder beugels doorzitten.
Dan een stukje met de beugels een gaatje langer. Als laatste een stukje met de BBP.

http://www.youtube.com/watch?v=SiRmS_CPYyo

Harlie z’n rug is erg breed, het is daarom moeilijk om goed te zitten; het lijkt al snel een stoelzit zie ik nu.

Tips van het forum van  http://www.equuspondus.nl/  Janneke van Dongen:

Met je zadel zie ik een stoelzit: je benen steken voor je zwaartepunt uit.Hierdoor zit je achter de beweging van je paard en plof je in het zadel wanneer je weer gaat zitten. Door de ronde buik van je paard en vermoedelijk de beugelophanding is het erg moeilijk om je benen naar achteren te houden. hierdoor ga je knijpen met je knieën en lijkt het op je je paard continue aan het drijven bent. Je onderbenen gaan wiebelen.

Zonder beugels is je beenligging nog steeds hetzelfde en wordt het knijpen erger. Omdat je niet aan jet lichtrijden hebt valt dat minder op, maar ik kan duidelijk spannng zien in je bovenbeen, dat rol namelijk niet lekker mee met de bweging van je paard, maar oogt strak.

De positie van je bekken in het zadel is op zich wel goed, alleen heb je je schouders wat te ver naar achteren tgetrokken, waadoor je toch een holle rug krijgt. Dit is niet fijn voor je eigen lichaam en draagt ook bij aan het achter de beweging zitten.

Wat je moet doen is leren hoe je je benen onder je kan houden en hoe je je rug recht en opgestrekt kan houden. Dat laatste doe je al heel mooi bij je BBP en dat kun je goed zien. , omdat dje de bewegingen van je paard veel beter op lijkt te kunnen vangen. Je handen zijn ook stiller. Je brengt wel je benen steeds verder naar voren om je balans te kunnen houden en in de loop van je filmpje kantel je je bekken iets te veel naar achteren. In de galop op je BBP loop je voor op de beweging van je paard, waardoor je hem elke pas in de galop blijft duwen. Dit is dressuurtechnisch niet optimaal, omdat je een continue hulp blijft geven.

Tips die ik je mee wil geven:
-Je bekken moet rechtop blijven. Dat wil zeggen dat je twee puntjes aan het einde van je bekkenkam (de SIAS) en je schhaambeen in hetzelfde vericale vlak moeten liggen (bekken is dan in middenstand). Voor de meeste dames komt het erop neer dat ze enigzins op hum muts komen te zitten: tussen het schaambeen en de zitbeenknobbels.
-Je benen moeten los zijn. De spieren aan de binnenkant van je been mag je niet aanspannen. Doe je dit wel, dan gaat je heupgewricht op slot en kun je de beweging van je paard niet meer opvangen met je bekken. Dit gebeurt dan in de rug, die veel instabieler en kwetsbaarder is. Bovendien is het onmogelijk je bekken rechtop te houden als je je knieën knijpt, dan kantelt je bekken namelijk achterover en wordt de hoek tussen bekken en bovenbeen kleiner.
– Je benen moeten lang zijn en zich onder je lichaamszwaartepunt bevinden. Bij jou zitten ze ervoor. Om dit te trainen kun je oefeningen doen voor de spieren aan de zijkant van je kont. Die zorgen er namelijk voor dat je bovenbenen naar achteren worden getrokken en wat naar buiten draaien. Dit helpt ook bij het los houden van je benen. Een oefening die je hiervoor kunt doen naast je paard is de volgende:
Ga op één been staan (eventueel met een steunte). Zorg dat je bekken recht is (in middenstand en ook horizontaal recht). Breng je vrije been naar voren en draai je teen en knie naar buiten. Wanneer je je hand op de zijkant van je bil legt kun je daar als hetgoed is spieren aan voelen spannen. Breng je been in een kwart cirkel naar opzij tot hij ter hoogte van je schouder is. Je voelt de spieren verder aanspannen en ook je hamstrings aan de achterzijde van je been doen enigzins mee. Als je bij je schouder bent kun je niet verder met je been naar buiten gedraaid. Draai je teen dus weer naar binnen en zet achterlangs je voet weer naast de andere. Beide zijden oefenen.

Ik hoop dat je voorlopig hiermee vooruit kunt. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.

Hier staat een filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=377x0GwEehk

Oefening ter versterking van de exorotatoren en de retroflexoren van de heup: m. hamstrings (met name de m. biceps femoris longus en semitendinosus), de m. gluteus medius en minimus en de m. piriformis.

Deze oefening is met name geschikt voor ruiters die moeite hebben met het los laten van de spieren die de benen klemmen, ruiters die gemakkelijk in stoelzit komen, en ruiters die willen oefenen met het naar achteren brengen van het been in de halve of hele ophouding.

Geplaatst door Noortje Ruiter 

@Janneke:
Bedankt voor het uitgebreide verhaal! Ik zit dus beter op de BBP? De beugelophanging van het zadel kan ik wel iets veranderen. Ik zal eens kijken of het iets naar achteren (?) kan.
De oefening ga ik proberen.

Ik heb van de week video’s van Parelli gekeken en daar legt Linda uit hoe je goed moet zitten. Zij zegt juist dat je op je duim moet gaan zitten en die dan ‘aanklemmen’ met je kont, dus achter de zitbeenknobbels gaan zitten. Dat zou voor je paard het prettigst zijn. Ze laat ook oefeningen zien waar de ruiter één hand naar achter brengt op de heup van het paard en zo gaat draven om overdreven die zit te oefenen.

Nee, je zit niet beter op je BBP, maar ik kan me voorstellen dat dat zo voelt. Het probleem met je zadel heb je ook op je BBP, alleen zonder beugels en (al is het weinig) wrong valt het veel minder op. Je heupen zijn nog steeds niet los, maar ze voelen losser omdat je meer ruimte naar boven kan benutten. Je trekt je benen verder op dan bij het zadel. het nadeel hiervan is dat je bekken achterover kantelt en je dus niet meer mee kan met de beweging van je paard. Bij je zadel zou ik inderdaad proberen de beugels enigzins nar achteren te verplaatsen.

De video’s van parelli over de zit wil ik je niet aanraden. Die promoten in de video die jij bedoelt juist de zit waarin je al zit. Deze is niet in balans en gebruikt de flexibiliteit van bekken en heupen niet, waardoor je last van je lijf kunt krjgen (afhankelijk van je lichaamstype). Ze zijn het laatste jaar bij Parelli wel bezig geweest met een nieuw systeem voor het finesse rijden, in samenwerking met Janice Dulac, pilates instructeur. Deze sluit beter aan bij de balanszit, maar is erg expliciet en kan daardoor bij sommige mensen juist veel spanning opwekken.

Achterop je zitbeenknobbels, dus ervoorbij is inderdaad niet goed. Je wilt op het stuk tussen je schaambeen en je zitbeenknobbels zitten. Afhankelijk van de graad van verzameling respectievelijk meer naar voor of naar achteren, tot uiteindelijk je zitbeenknobbels een balanceerpunt worden. Ga je ervoorbij dan zijn je heupen op slot en ben je dus niet meer ‘mee’ met je paard.

Je gevoel kan je makkelijk bedriegen. Je gevoel zegt vaak ‘dit is recht’, maar dat is het niet. Wat recht ís, voelt dan scheef. Ik roep tijdens het lesgeven vaak dingen als ‘ga op links zitten’. Het is niet ‘op links zitten’, maar het is ‘recht zitten’. Voor die persoon voelt ‘recht’ echter als ‘links’. Je zit is erg veranderlijk door je lichaamsgevoel en je lichaamsgevoel verandert constant. Je zult er dus aan moeten blijven werken.

Het hangt een beetje samen met je lichaamstype. In sommmige gevallen is het inderdaad beter achter de zitbeenknobbels te zitten. Belangrijk is wel dat dan die drie punten (schaambeen en SIAS) in hetzelfde verticale vlak liggen, zodat je bekken nog steeds in middenstand is. Je heb dant geen holle rug en je heupen zijn nog steeds vrij.

Het trekken aan de teugels is een oud trukje en kan erg misleidend zijn. Natuurlijk zit je steviger wanneer je wat verder naar achteren leunt als er iemand aan de voorkant kracht op je uitoefend. Wanneer je zoiets op de grond doet breng je waarschijnlijk ook een been en je gewicht wat naar achteren.

Stabiliteit in het zadel krijg je met name door het correct gebruiken van je buik- en bilspieren. Haal je je kracht uit je centrum, dan kun je ook bij het inwerken van extreme krachten in balans blijven zitten.

April 2011

zondag 24 juli 2011 14:17 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

____________________________________________________________________________________________________

*April 2011*

24 uur in de Paddock, Harlie:

__________________________________________________________________________________________

*22 April 2011*

Vandaag was het prachtig weer, de hele maand trouwens al.. of is het al twee maanden mooi weer?? In ieder geval zitten er scheuren van zo’n 2 cm breed in de klei op het land!
Hier was het onbewolkt; hoewel er wel wat broeit in de lucht:

Ik hoop dat het vannacht flink gaat regenen! Dat is wel eens nodig voor de wei! Daar zullen de boeren ook wel blij mee zijn!

Marijke en ik hebben met Stan en Harlie heerlijk op onze BBP gezeten.
Dit is de afstand die we vanmorgen afgelegd hebben:

Lekker veel gestapt, maar ook fijne stukjes gedraafd. De paardjes gedroegen zich voorbeeldig en wat zit zo’n Barebackpad toch heerlijk! We wilden er niet meer afkomen, dus hebben het rondje nog maar wat groter gemaakt.
Daarna mochten de paarden op het gras. Tot vanavond, dan gaan ze weer op hooi-dieet. Het hooi hangt al klaar in de track. De track blijft open, zodat ze naar het plein kunnen om water te drinken of in de schaduw kunnen gaan staan.

Wat een leven! 🙂

_____________________________________________________________________________________________________

*22 April 2011*

Harlie heeft heerlijk de benen gestrekt naast de fiets en baasje heeft aan de conditie gewerkt 🙂

Het was prachtig weer en Harlie was erg braaf. De honden onderweg hadden geen Ceasar Milan oftwel The Dog Whisperer gekeken.. brr wat een onopgevoede krachtpatsers kwamen we tegen onderweg. Gelukkig deed het Harlie weinig, maar er zal er één zich losrukken.. De baasjes hadden er bar weinig controle over 🙁

Een hoop jonge eendjes gezien, een paar veulentjes en een hoop hinninkende mini-soorgenootjes.

Gina en haar ouders waren thuis; Harlie kreeg een grote emmer water (die hij niet wilde) en baasje een glaasje water (die ze wel keurig leegdronk).

_____________________________________________________________________________________________________

*April 2011*

Jantine met Arabesk naar de Ponyclub in Schoorl:

The end!

_________________________________________________________________________________________________

 *Eerste rit weer met de marathonwagen- April 2011*

Van de week hebben we met Harlie een heerlijke rit gemaakt met de marathonwagen.
Harlie liep fijn. Het was prachtig weer. Wat wil een mens nog meer! :)

Dit was een speciale rit, dit omdat Harlie al ruim twee jaar erg last van jeuk heeft. Het ging maar niet over en leek steeds erger te worden.
Hij had zoveel last dat het mennen op een erg laag pitje stond; hij dribbelde, steigerde, schudde en stopte om naar z’n buik te happen om te jeuken. Kortom; mennen was een ramp.
Na een lange zoektocht ben ik sinds december begonnen met het voeren van het basisdieet van Nicolette Hebing (eerst haar boek helemaal uitgelezen; het leek logisch dus ik wilde het wel proberen). Ook hebben we het bemesten van het land veranderd en hooi en kuil wat we voeren moet aan de eisen van dit boekje voldoen. En het lijkt na 4 maanden resultaat te hebben. Na een aantal ritjes met de sulky leek het echt of de jeuk zo was verminderd dat Harlie weer normaal voor de grote wagen kon lopen! *\o/**\o/*


Even pauzeren voor de foto:

Prachtig toch?! 🙂

______________________________________________________________________________________________________

*April 2011*

Foto’s als bewijs, een trotse Marijke op Jaimie:

The end!

_____________________________________________________________________________________________________________


*23 April 2011*

Jantine en ik hebben een tekenworkshop gevolgd. Deze werd gegeven in het Steigerende Paard in Hensbroek. De tekendocente is een collega van Jantine. We kregen uitleg over het materiaal en werden vrij snel in het diepe gegooid. Gelukkig hadden Jantine en ik beide enige basiservaring w.b. tekenen.

Het resultaat is op de foto vastgelegd:

Jantine en ik druk met tekenen:

Tekening van Jantine:

Mevrouw tegenover ons, weer vanuit een andere hoek:

En alle resultaten:

Het was een erg gezellig middag en het resultaat vonden we ook geslaagd 🙂

 ______________________________________________________________________________________________________________________

Mei 2011

zondag 24 juli 2011 14:17 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

*22 Mei 2011*

15 km in de stormende wind!!! Onze cap waaide bijna af, maar onze paarden waren superstoer!
Een filmpje van ‘Natural Horses’ (Jantine):

______________________________________________________________________________________________________

*9 Mei 2011*

Koffie bij Molengroet; een idee van Jantine.
Mee op de wagen: Frank, Piet, Jantine en Noortje

Een filmpje:

Nog een kort filmpje van ‘Natural horses’ (Jantine):

Frank had koffie besteld, dat werd (na lang wachten, maar dat deed Harlie keurig.. ze moesten de bonen nog plukken..) bezorgd bij de wagen:

Het was zooooo leuk!!! 🙂 🙂

(vooral het tunneltje met de paaltjes toen we boven kwamen..)

_________________________________________________________________________________________________________

 

 

Juni 2011

zondag 24 juli 2011 14:16 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

*13 Juni 2011*
Jantine en Noortje mennen met Harlie, Stan onder het zadel met Marijke.

Onderweg kwamen we een aantal mooie ‘Treshholds’ (Parelli) tegen! Bij camping Molengroet is namelijk feest en er staan een paar prachtige ‘Sundancers’ oftewel van die buizen van stof waar lucht in geblazen wordt. Ze hadden ook nog armen en gingen alle kanten op! Leuke schriktraining voor de beide hafjes 🙂
Harlie mocht van draf naar stap en mocht rustig kijken. Stan ging er meteen al iets dichter langs, maar moest er even later ook even over nadenken. Harlie wilde eerst met een grote boog, maar had niet op de groom (Jantine) gerekend die hem bij de leidsels pakte en voorkwam dat hij naar links ging. De eerste gingen we rustig voorbij en de tweede wilde Harlie na een ‘Ga maar kijken!’ wel van iets dichterbij gaan bekijken.
Ik heb Harlie geleerd dat we enge dingen niet voorbij racen (een paard wil er liefst zo snel mogelijk voorbij), maar dat we rustig de tijd nemen en het enge ding het liefst ook nog gaan aanraken. Het commando hiervoor is: ‘Ga maar kijken!’ Vaak zie je Harlie wanneer ik dat zeg ineens wel naar het enge ding toegaan. Op deze manier leert hij op mij vertrouwen dat enge dingen toch niet zo eng zijn als hij dacht.

De volgende Treshhold was een knalgeel tunneltje. Het tunneltje was niet zo eng, maar er lag een grote plas in en het geel van het plafond werd erin weerspiegeld. Stan wilde er niet graag overheen en Marijke stapte af, dat hielp. Harlie wilde weer uitwijken, maar zo breed was de tunnel niet, dus wederom weerhield onze supergroom hem hiervan. We vervolgden rustig onze weg.

Boven aangekomen was er nog een hindernis: een paaltje! Gelukkig weet ik dat de kar op een fietspad normaal gewoon tussen dat soort paaltjes door kan. Nu was het alleen even lastig, omdat het in een bocht lag. Harlie luisterde echter perfect en ik kon hem met 2 pogingen er goed doorheen sturen! Superpaard!

Hieronder een grafiekje met alle totalen. Veel gedraafd, waarvan sommige stukken een pittig (Stan-)tempo. Anders stukken rustig aan gedaan.
(Calorieën slaan op een mens van 175cm en 65kg haha, dus niet kloppend voor Harlie)

__________________________________________________________________________________________________________________________


*11 Juni 2011*

Vandaag heeft Marijke Tom op Stan gezet en zichzelf op Pride gehezen. Nienke en ik volgden in de stoet op de fiets, waarbij ik Harlie aan het halstertouw meenam.

Een rondje industrie gedaan, waarbij Tom zelfs een flink stuk heeft gedraafd! En dat voor iemand die dat nog nooit eerder heeft gedaan. Hij reed keurig licht en zal morgen wel spierpijn hebben 🙂

Marijke heeft een nieuwe knopje ontdekt bij Pride! Namelijk het Singlefoot-knopje oftewel een soort tölt! Heel knap en erg leuk om te zien.

Totaal 4,15 km.

 _______________________________________________________________________________________________________________________________________

*10 juni 2011*

Het was prachtig weer vandaag. Marijke reed op Stan met nieuwe appeltjesgroene teugels; dat stond hem prachtig!
Harlie mocht meerennen naast de fiets met mij.

We waren van plan naar het Geestmerambacht te rijden. Bij Molengroet aangekomen bleek al snel dat paarden niet welkom zijn in het recreatiegebied, gezien het blauwe bord met een wit paard met ruiter en daardoor een rode streep.. we besloten de Wagenweg af te rijden. We pakten de brede berm en dat was wel even afzien op de fiets 🙂

Na een stuk op deze weg gedraafd te hebben kwamen we bij een nieuw stuk van het recreatiegebied. En wat zagen we daar?! Eenzelfde bord met paard, maar dan zonder rode streep!! En twee kanten op! We zijn eerst richting het meer gegaan tot een bruggetje. Daarna weer terug naar de weg en nu de andere kant op. Het fietspad was helaas nog niet af dus het was wel even afzien 😉 Het ruiterpad was wel klaar, maar nog niet ingezakt, dus wat zwaar voor de beide hafjes. Toch liepen ze er vrolijk overheen, Harlie met z’n neus over grond. Blijkbaar vond hij het maar vreemd zand. Hun hoeven werden helemaal rood!

We kwamen bij een tunnel en wilden weer omkeren, omdat de meneer die de straat daar nog aan het bestraten was zei dat het doodliep. We besloten er toch maar in te gaan. We gingen onder de N504 door en kwamen uiteindelijk op de Diepsmeerweg uit, naast camping de Kolibri. Daar hebben we in de berm wat gegeten en gedronken.
Dit ruiterpad is nog eens een leuk initiatief! We zien ons hier wel vaker rijden!

Totale afstand: 11 km

(Onderaan de route zie je met rood het ruiterpad gemarkeerd zoals dat naar de andere kant van het recreatiegebied verder gaat. Dit stuk heb ik een keer gereden met Harlie vanuit Sint Pancras)

* Nieuwsflash*

Fietstunneltje:
http://www.hetgroenemirakel.nl/nieuws2.asp?IdNieuws=65

Ruiterpad:

Feestelijke opening nieuw ruiterpad in Geestmerambacht

7 Mei 2009
De opening vond plaats uur door middel van een korte theatervoorstelling. De voorstelling speelde zich af bij de ingang aan het Vlasgat (noordwestzijde gebied). Met de opening van dit ruiterpad gaat een wens van vele paardenliefhebbers in vervulling. Want na 20 mei kunnen ruiters het recreatiegebied doorkruisen. Voorheen was dit niet mogelijk. Het nieuwe ruiterpad loopt van de ingang aan het Vlasgat naar de ingang aan de Nauertogt (zuidwestzijde) en is ongeveer 3 kilometer lang.

Het recreatiegebied Geestmerambacht biedt tal van mogelijkheden om heerlijk te recreëren dicht bij huis. Door de aanleg van het nieuwe ruiterpad kunnen nu ook paardrijders genieten van de mooie omgeving in Geestmerambacht. Nieuwsgierig? Kom dan een ritje maken.

Het nieuwe ruiterpad maakt onderdeel uit van het project uitbreiding Geestmerambacht. Dit project wordt in opdracht van Provincie Noord-Holland gerealiseerd onder aansturing van de Bestuurscommissie Uitbreiding Geestmerambacht. In 2013 zal het recreatiegebied twee keer zo groot zijn als het bestaande gebied en ruimte bieden aan tal van faciliteiten. Op www.hetgroenemirakel.nl is meer informatie te vinden over het hele project.

www.geestmerambacht.nl

Juli 2011

zondag 24 juli 2011 14:09 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

_________________________________________________________________________________________________________________________________

*29 juli 2011*
Rondje Kasteel

http://www.harlie.nl/joomla/mensport/ons-menavontuur-met-harlie/257-rondje-kasteel-29-juli-2011.html

——————————————————————————————————————————————————-

*27 juli 2011*
Mennen met Harlie: rondje Molengroet!

Jantine en Frank stonden vanmorgen al vroeg klaar om Harlie voor de wagen te zetten. We worden al een goed op elkaar afgestemd menteam! Alleen de bijpassende bodywarmers en petjes ontbreken nog..

Marijke volgde de stoet gezeten op de BBP op Pride. We reden in stap en draf naar Molengroet. Daarvoor moesten we over de grote weg. Harlie doet dit al heel braaf en ook Pride volgde rustig.
Bij Molengroet kwamen we mijn oom nog tegen en later kwam mijn tante ook het terrein opgefiets, dat was wel een verrassing (hoewel ik wist dat ze daar een caravan hebben staan). Na een kort, maar gezellig praatje moesten we toch nog een tijd wachten op de koffie van het terras. Bij navraag bleek dat ze juist op ons wachten, tot we op het terras zouden gaan zitten! Eh.. ja even de paarden in de parkeerstand en wij gaan lekker op het terras zitten! Nee, zo werkt dat dus niet. We kregen een dienblad met koffie en jus d’orange mee (met koekjes en 2 appels voor de paarden). *slurp* lekker! Goede koffie zetten kunnen ze daar wel!

Na een klein half uurtje vervolgden we onze weg. Langs het nieuwe speelpark De Swaan en daarna langs een mega manege waar de paarden met het prachtige zonnige weer gezellig nog in hun donkere stalletjes binnen stonden..

We passeerden de manege en werden al gauw achtervolgd door twee grote kastelen van paarden. Ze liepen dezelfde kant op als wij, dus bij de afslag naar het fietstunneltje bleven we ruim aan de kant staan om ze te laten passeren. Bleken die kastelen enorm bang voor onze wagen met gele wielen! Het ene kasteel steigerde en draaide dat het een lieve lust was. En daar gingen ze mee buitenrijden.. brrr.. Ze gingen gelukkig de andere kant op en wij vervolgden onze weg met onze rustige, niet-voor-gele-dingen-schrikkende-paardjes. Gelukkig maar, want aan het eind van die weg was een knalgeel (!) fietstunneltje!! Zowel Pride als Harlie liepen er fluitend doorheen (Pride iets minder fluitend, dus die ging nog voor de herkansing, maar daarvoor slaagde hij glansrijk).

We vervolgden onze tocht in het zonnetje langs camping De Kolobri en daarna zo weer richting huis. Onderweg moest Harlie nog even een enorme krachtinspanning leveren door ons alle vier op de wagen bij het viaduct omhoog te trekken in draf! Pride volgde braaf.

Hoewel we dachten dat Harlie nu wel moe was (hij ging steeds langzamer), wist Frank er nog een meter of 20 galop uit te persen (Harlie hoefde alleen maar een tandje harder in draf, maar vond het blijkbaar wel een leuk idee).

Kortom, het was een zeer geslaagd uitje!

———————————————————————————————————————————————————–

*21 juli 2011*
Nienke met Harlie & Marijke met Stan op buitenrit.

Harlie met Nienke (baasje van Arthur) op zijn rug:

http://www.youtube.com/watch?v=C8hb9YFqSLk

(Zadel ligt iets te ver naar voren, volgende keer ietsje naar achter!)

Nog een kort filmpje van Harlie en Pride:
http://www.youtube.com/watch?v=jwdIhHlpUfw
Nieuwe fiets- en ruitertunneltje; leuke kleur!

Oud en Nieuw 2010 2011

zaterdag 01 januari 2011 15:05 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

1 uur = rond 14 uur ’s middags
10 uur = 24 uur ’s nachts; oud & nieuw

Aan het eind bij 24 uur hadden ze geen zin om van het grote land te komen, dus staan er een paar uitschieters hierboven: ‘joepie! zo hard mogelijk terug rennen naar de verste hoek van het land!’
En dan is dit het resultaat:

Laatst aangepast op zaterdag 01 januari 2011 15:18

Rondje Harlie Pride – 28 dec 2010

woensdag 29 december 2010 18:15 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

4 km

Harlie onder het zadel, Pride naast de fiets.

Harlie 24u GPS in Paddock en deel Track – 26/27 dec 2010

maandag 27 december 2010 19:13 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Kerstrit Harlie & Stan 26 dec 2010

zondag 26 december 2010 18:12 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

http://www.a-trip.com/tracks/view/66562?authkey=fPJYXrCU33T7jizI

Mooie foto van Harlie en de mooie witte omgeving:

Hier begon de kerstrit:


De twee ‘broertjes:

 
Over de brug:

 
Prachtig:

Harlie steekt tong uit:

 
Stan doet (ongevraagd) Spaanse Pas:

 
Prachtige luchten (door Marijke):

 
Sfeertje…

 
Stan, sfeerfoto:

 Al met al een prachtige rit!

Laatst aangepast op maandag 27 december 2010 10:20

Harlie 24u GPS in Paddock – 22/23 dec 2010

donderdag 23 december 2010 16:50 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Men neme een haflinger, een stuk tape en een GPS Logger..

De uitschieters zijn minimaal! Enkel een stukje onderin op de weg en bovenin het weiland in.

Hieronder de bijbehorende grafiek. Zoals je ziet heeft Harlie in de paddock zo’n 8,6 km gelopen! In het midden staat een hooiruif, rechtsonder de waterbakken. De wind kwam van rechtsboven.


0.00 uur = 15.17 uur 22 december 2010
24.40 uur= 15.58 uur 23 december 2010 

00.00    = 15.17 uur 22 dec 2010
1:00:00 = 16.17 uur
2:00:00 = 17.17 uur
etc.

Hieronder de details. De uiterste kloppen niet helemaal door uitschieters van het Log-apparaat. Het is in de verste verte namelijk geen 149m onder zeeniveau 🙂

Nou nog een opnamen maken wanneer de paarden de weitjes ook mogen belopen. En dan nog een slachtoffer vinden dat 24/7 op stal staat..

Laatst aangepast op donderdag 23 december 2010 17:07  

Harlie heeft (nog steeds/alweer) jeuk – 22 dec 2010

donderdag 23 december 2010 09:18 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Geplaatst op een forum in de hoop dat iemand het herkent:

Mijn haflinger heeft al enkele jaren met verharen een jeukplekje onder zijn buik (achter de singel). Na het verharen was het altijd weer over. Vorig jaar met de zomer begon hij ineens raar te doen voor de wagen: staart zwiepen, mini-steigeren en dribbelen. Daarvoor was er niks aan de hand, het begon ergens onderweg (soms ver weg, soms dichtbij). We dachten dat het aan het gewicht lag; voor de sulky deed hij het niet. Een paar maanden terug begon het ook voor de sulky en vandaag ook voor de slee. We hebben het borsttuig hoger en lager gehangen, met en zonder bontje geprobeerd. Niks helpt.
Sinds hij PAVO koeken kreeg (een maand ongeveer gehad, omdat de rest die ook kreeg mocht hij meedoen) werd het erger. Dus hij krijgt nu ruim een week geen koeken meer. De jeuk onder z’n buik werd minder, maar is niet over. Afgelopen zomer kreeg hij niks bijgevoerd op de wei en toen had hij het ook. Op de vorige stal kreeg hij kuilgras, nu al ruim een jaar hooi. Beide maken geen verschil.
Er is niks te zien op zijn huid, alleen tijdens het verharen zit er dus een plek onder zijn buik die wat hard en schilferig aanvoelt. Als ik eraan kriebel krijgt hij zo’n puntlipje
Hij schuurt ook met z’n nek tegen de palen/hooibak. Wie herkent dit? En.. help … wat kan ik eraan doen? Want zo is mennen niet leuk meer.. rijden gaat wel, dan heeft hij geen last.

Een antwoord:

hmm lastig..
als het alleen met mennen is en niet met rijden ga ik toch aan een mankement van het tuig denken.. (ander leersoort? onregelmatig stukje?
of zweet hij meer tijdens het mennen??
het komt niet door het verharen want hij heeft het in de zomer ook lees ik..
aan de voeding denk ik ook niet aangezien hij in de zomer niks kreeg..

Van Marijke kreeg ik het boekje ‘Zomereczeem opgelost met voeding’ te leen. Ik heb het in een ruk uitgelezen. Hier ligt waarschijnlijk de oplossing voor de jeuk! Op naar de winkel voor bietenpulp en zemelen!
Zeewier heb  ik ondertussen besteld (www.paardendrogist.nl) en ook Groene Leem. De eerste is voor de nodige vitaminen, mineralen en andere nuttige stoffen, de tweede om het lichaam te helpen giftige stoffen te lozen. Bietenpulp en zemelen helpen mee om de darmflore te herstellen. Want een verstoorde darmflore zou wel eens de oorzaak kunnen zijn van de allergie (zie http://www.harlie.nl/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=147:boekbespreking-zomereczeem-opgelost-met-voeding&catid=51:algemeen&Itemid=71 ).

Update 2013:

Harlie staat nu op zandgrond in de Schoorlse duinen (nou ja bijna erin) en hij heeft geen jeuk meer. Ik ga toch het verband zien met te rijke graslanden (klei?) en de jeuk. Hooi/kuilgras met te veel voedingsstoffen/te rijk bemest geweest gras waar het vanaf is gehaald.. etc.

Laatst aangepast op zondag 23 juni 2013 14:14  

Slee-filmpjes – 21 dec 2010

dinsdag 21 december 2010 18:03 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Gemaakt door Jantine (www.equi-nox.nl):

En mooie foto’s :

Fuifnummer Harlie:

Nienke en ik met de knappe poonie:

Hij heb er zin ‘an:

Dag!

In a one horse open sled.. lalala la la – 20 dec 2010

maandag 20 december 2010 19:20 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Men neme sneeuw, een paard, een slee, tuig, 2 mensen, nog een slee en nog 2 mensen en een hoop lol:

 (borsttuig zit iets te hoog; kreeg al een tip om de lichtogen volgende keer wat te laten zakken)

 Eigenlijk wil ik deze:

http://www.horseshopinternational.nl/images/Slee%20voor%20sulkys.JPG?osCsid=79a31a1f75aab9d6d669d41740067614

Maar even sparen nog voor de volgende winter… en eerst moet Harlie van z’n jeukprobleem af.

Tot die tijd zou dit wel een oplossing kunnen zijn:

http://i268.photobucket.com/albums/jj32/caithlynn2004/IMG_1568.jpg (gezien op www.bokt.nl)

Haflinger in de sneeuw! IgotU 1e wandeling met foto’s! 17 dec 2010

vrijdag 17 december 2010

http://www.a-trip.com/tracks/view/66233

17 dec 2010
Vandaag woedde er een vreselijke sneeuwstorm!  Het was zo hevig dat Harlie zijn ogen dicht moest knijpen. Met de wind in het gezicht was het helemaal niet fijn, na 1 km zijn we daarom weer omgekeerd….  

Het was zo koud… dat ik het touw van Harlie niet meer vast kon houden. Ik stak mijn handen diep in mijn zakken.

Gelukkig was dit zwaar overdreven en viel het allemaal wel mee 🙂 Het leverde in ieder geval een paar mooie plaatjes op:

Laatst aangepast op vrijdag 17 december 2010 18:14

Winterwonderland (IgotU test) – 17 dec 2010

vrijdag 17 december 2010 08:47 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

De straat is wit, de auto’s zijn wit, de struiken zijn wit, de bomen zijn wit en de daken zijn wit….

Ik ga dus maar lopend naar de supermarkt. GPS route volgt later op de computer..

….

Zo, boodschappen gedaan. Op een kleine miswijzing in het begin na, heeft de IgotU het prima gemeten! Zo te zien hebben de boodschappen onderweg ook niet op de grote knop gedrukt waardoor de GPS niet meer zou gaan meten.
Er is te zien hoeveel km ik gelopen heb, waar precies, hoe snel etc. Ook kun je de hoogte en andere leuke dingen bekijken. Hier een printje van het scherm:

 

I-GotU – Erg nat buiten – 16 dec 2010

donderdag 16 december 2010 11:40 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Dit is een mooie dag…

… om thuis de nieuwe I-gotU op te laden en de software te installeren!

Dit apparaatje hebben Marijke en ik allebei aangeschaft. Het is een stuk goedkoper dan een GPS apparaat/horloge en een stuk handzamer. Het is de bedoeling dat we er onze fiets-/wandel-/paardrijtochtjes mee vast gaan leggen. Uiteraard komt het resultaat op deze website te staan.

Geotag uw foto’s met de i-gotU GT-600 GPS

Gaat u op reis en wilt u vastleggen op welke plaatsen u bent geweest inclusief alle GPS-informatie? Fotografeer er dan op los tijdens uw trip in de Himalaya of bij het bezoeken van prachtige monumenten. Met de i-gotU GT-600 GPS Travel-/Photo Blogger beheert u zelf foto’s op basis van GPS-locaties. U weet zo precies waar u bent geweest!

Deel uw vakantie met Google Maps in 3D

Synchroniseer de i-gotU GT-600 met uw digitale camera en uw reis wordt vastgelegd op basis van de foto’s die u neemt. GPS-gegevens worden gekoppeld aan elke foto. Zo kunt u zien waar en wanneer u de foto’s heeft genomen. Zet uw foto’s op elke pc en exporteer ze naar Picasa en Flickr. Met de meegeleverde i-gotU Suite 3.0-software deelt u vervolgens de reis met familie en vrienden. Uw route wordt in 3D gepresenteerd in Google Maps zodat u uw gehele vakantieroute opnieuw kunt beleven.

Compacte reisgenoot met rijke opties

De i-gotU GT600 is waterbestendig en is ideaal voor als u gaat watersporten, mountainbiken en wandelen tijdens regenachtige dagen. Bovendien weegt de igot-U GT-600 slechts 37 gram en gaat hij 80 uur mee op 1 batterijlading. U slaat 262.000 GPS-punten op maar ook het volgen van een route is mogelijk. De i-gotU GT600 werkt ook afzonderlijk als GPS-ontvanger. Zo kunt u nazien welke route u heeft afgelegd met de fiets, auto of zelfs tijdens het snowboarden! En bent u een keer verdwaald? De i-gotU GT-600e is compatibel met GPS navigatie-software en schiet u te hulp als GPS ontvanger. Met de bevestigingsriem met klittenband bevestigt u hem eenvoudig aan uw arm, fiets of rugzak.

Laatst aangepast op donderdag 16 december 2010 17:26 Buitenrit Harlie & Stan – 12-12-2010

zondag 12 december 2010 17:23 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Een fijne rit vandaag met Marijke op de Barebackpad op Stan en ik op mijn Ghostzadel met Harlie. Beide uiteraard bitloos (Barefoot en Back 2 Basics)

Ze waren erg braaf en liepen flink door. Het hele rondje duurde 56 minuten. Het vroor niet meer, maar het was wel bar koud! Toen ik op het asfalt sprong van de rug van Harlie voelde ik mijn voeten bijna niet meer!

Zoals je hieronder in de grafiek kunt zien was het een rondje van 4,2 km.

Laatst aangepast op zondag 12 december 2010 19:15

Jagers?! – 9 December 2010 en 17 dec 2010

vrijdag 10 december 2010 08:02 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Pang!!

Naast de paarden waren een stuk of 6 jagers met 3 honden op hazen aan het jagen. De paarden waren erg onrustig. Vlak voor onze neus werd een haas neergehaald in zijn vlucht. Ze renden voor hun leven. De jagers liepen met geweren van bijna 2 meter lang om ons heen. Op elke hoek stonden ze strategisch opgesteld. We voelden ons net als de paarden..

Gelukkig (ook voor de overige hazen, als die er nog waren..) waren ze na een uurtje ongeveer weer vertrokken.

17 December 2010.

Deze haas heeft het overleefd:

Laatst aangepast op vrijdag 17 december 2010 18:27

Hoeven Harlie 2010

woensdag 08 december 2010 17:51 administrator

E-mailadres
Afdrukken
PDF

De hoeven van Harlie zijn na een half jaar zonder ijzers op het beton lopen afgesleten tot zijn oksels 🙂

O nee, het valt eigenlijk best mee… sterker nog, ze zijn sterker en beter dan ooit!

Laatst aangepast op zondag 12 december 2010 20:01 Mennen in de wei

maandag 06 december 2010 18:24 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Pionnetje rijden in de wei. Harlie heeft een sidepull-hoofdstel om van http://www.everyoneweb.com/back2basics/

Laatst aangepast op maandag 06 december 2010 18:2

Mennen met Frank & Jantine

maandag 06 december 2010 18:18 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Let op! Paard op de weg – houd afstand

Joepie, we gaan weer een rondje om!

Daar gaan we!

Even poseren!

Langs de brandweer…

Het was gezellig, Frank (op de bok) en Jantine (de fotograaf op de vouwfiets)

Hooien – juni 2010

maandag 06 december 2010 17:56 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Laatst aangepast op maandag 06 december 2010 18:11

Fietsen – 5 December 2010

zondag 05 december 2010 14:44 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Nu de dooi is ingevallen en de wegen weer zo goed als schoon zijn kon de fiets weer van stal gehaald worden. Harlie en Pride even schoon gemaakt en aangelijnd en Marijke en ik gingen op pad. De lucht was blauw met in de verte wat donkere wolken boven zee. De paardjes hadden er zin in en al snel moesten we wat harder fietsen om een flinke draf bij te kunnen houden. Ze liepen heerlijk in een vast tempo en keken vrolijk om zich heen. Na een half rondje kwamen we ineens een lampe-kap-hond tegen! De hond kwam ons vrolijk kwispelstaartend tegemoed. Pride vond dat wel een beetje eng en ook Harlie’s oortjes leken ineens 10 centimeter hoger! Marijke kende de eigenaar en bleef even staan voor een praatje. Onze paardjes lieten zien hoe goed ze opgevoed waren en bleven keurig staan naast de fietsen. Ook Pride vond de lampe-kap-hond niet meer eng. Verder ging de rit en ze draafden vrolijk weer aan. Bijna bij de stal aangekomen kwamen er nog twee grote paarden aangedraafd over de weg en weer werden de oortjes van onze paarden 10 centimeter langer! Al met al een geslaagde fietstocht!

Sidepull – 2009 en 2010

zaterdag 04 december 2010 13:56 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

20 November 2009

http://www.diereninpastel.nl/sidepull.htm

Atelier ’t Zwarte Paerd heeft een mooie zwarte sidepull gevlochten voor Harlie. De teugels zijn in bijpassend blauw met zwart. Toevallig (maar wel gehoopt) precies dezelfde kleur als het Marylott hoofdstel dat ik al had.

“Harlie met gevlochten sidepull in v motief, kleur zwart, gevlochten kinriem, en teugels in v motief mix zwart/ kobaltblauw.
Dankjewel voor de foto’s Noortje!!”

2010

En de nieuwste, de sidepull van Back 2 Basics:

Laatst aangepast op woensdag 08 december 2010 19:51

Wandelen met Harlie, Stan en baby Eline – 28 nov 2010

zondag 28 november 2010 18:41 Noortje Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Lieke smste of ik mee ging wandelen met haar, Johan, de kleine Eline en de haflingers.
Dus geitenwollen onderbroek en -sokken aan, muts op, handschoenen aan en hup, op naar die koude polder.

De paardjes hadden het hek van de paddock aan twee kanten open weten te krijgen en waren aan de wandel in de weides om de paddock heen (of had Marijke de hekjes open gezet?). Ze waren in ieder geval nog schoon, want de blubber was bevroren, evenals de waterbakken. Die hebben we met een schep uitgehakt en weer gevuld met water uit de tank. Die tank kan gelukkig tegen een paar graden onder nul. Hoe dat moet als het echt zwaar gaat vriezen denken we nog maar even niet aan…

Baby Eline ging dik ingepakt in de draagzak bij Johan, paardjes touwhalstertje om en daar gingen we: ‘De paden op, de lanen in…’ We kozen voor een rondje dorp, omdat het ons in de open polder wat te koud leek. In het park kwamen we een vriendelijke meneer tegen met een grote zwarte wolf. De wolf bleek een vriendelijke hond te zijn die de paarden zo interessant vond dat hij na steeds keurig aan de voet van zijn baas te hebben gelopen, de verleiding niet kon weerstaan en met een sprintje op Harlie af kwam rennen. Hij begon enthousiat aan zijn staart te snuffelen. Gelukkig kon ik mij herinneren wat The Dogwhisperer in zo’n gevoel zou doen. ‘Kssst!’, klokt mijn bevel en ik strekte mijn arm om hem de weg te wijzen waarheen hij moest gaan (ver weg dus). De grote zwarte wolf bleek onder de indruk van mij Cesar-techniek en droop af.

Verder in het dorp werd de stilte ineens verstoord door een gil; het bleek een valkkleurig ponietje te zijn. Het beestje verdween met ruiter en al in een snelle galop om de hoek.. en het was weer stil. Het enige wat we hoorde was Baby Eline die zachtjes mantra’s aan het murmelen was in de draagzak bij Johan.

Bijna bij de grote weg sprong Harlie ineens opzij en keek geschrokken naar de mevrouw die een enorme knal had gegeven. Ik liep terug en sprong ook op de zak chips die daar lag, maar moest teleurgesteld constateren dat Harlie van mijn geknerp niet onder de indruk was. Hij keek nog steeds wat argwanend naar de wegwandelende mevrouw…

Na het wandelen heb ik Marijke nog even geassisteerd met het provisorisch plaatsen van een hekje, omdat de paarden ineens hadden ontdekt dat ze achter de bosjes bij de slootkant leuk konden schrikken en dan heel hard langs konden galopperen.. op een randje van nog geen twee meter langs een hele steile slootkant leek ons beide dat geen goed idee.

Laatst aangepast op zaterdag 04 december 2010 12:59

Tandarts – 26 november 2010

vrijdag 26 november 2010 17:44 Ruiter

E-mailadres
Afdrukken
PDF

Vandaag kwam de tandarts Harlie en Stan vijlen. Hiervoor werden ze verdoofd (prik in halsslagader door de dierenarts/tandarts) en hun hoofd in een takel gehangen. De tandarts gebruikte een elektrische vijl!

http://www.paardentandartsstaller.nl/

Laatst aangepast op maandag 06 december 2010 20:21  

28 juli 2009

Vandaag stond Tjitske al vroeg voor deur. Samen met Peter en Tjitske waren we van plan een rondje met paard en wagen te maken. Het weer zat ons mee vandaag, de zon scheen. Omdat het lekker rustig is op de weg hebben we een groot stuk van de Bovenweg gereden. Hier en daar nog wat automobilisten aan het schrikken gemaakt, omdat Harlie een standbeeld (van een showend paard) een beetje te veel van het goede vond en via de linkerbaan weer wilde omkeren. Door het moedige optreden van Peter zijn we er toch langs gekomen Het was een geslaagde rit door het dorp van zo’n 5 km. Het laatste stukje wist Harlie er zelfs nog een paar galopsprongen uit te persen. Kortom, een geslaagd uitje, toch Tjitske?

Laatst aangepast op woensdag 08 december 2010 19:20

3 augustus 2009

Steppen met Harlie: ik op de ministep en Harlie dravend ernaast. Hij lijkt het erg leuk te vinden. Wanneer ik voor een auto die iets te snel rijdt even stop dan draaft hij meteen weer aan als ik opstap. Hij houdt 4 km (kleinste rondje) makkelijk vol. Tankt gewoon door, haha! Lieke ging het eerste stuk op de grote-mensen-step mee en later hebben we geruild. Ze vond het erg leuk. Vooral dat Harlie na 10 lantarenpalen dacht dat hij wel rechts er omheen kon, terwijl Lieke links ging

Laatst aangepast op maandag 06 december 2010 19:45

vr, 11/13/2009 – 16:21 — noortje

.. en Harlie en ik staan er ook op !! Met de wagen en onder het zadel tijdens onze endurancewedstrijd !

En Arno (www.equi-nox) heeft een prachtig en duidelijk filmpje gemaakt over de werking van het bit:

Trektocht 2009
Jantine & Noortje, Safino en Harlie

Opzadelen 1e dag:

En klaar:

Daar gaan we dan!

Bij neef Kris langs:

Langs de golfbaan, naar Bergen:

In Bergen (stiekem verdwaald, dus weer terug naar het centrum aan het lopen)

En dan moet je ineens plassen:

De super-de-luxe-tent-voor-twee-personen:

Lekker bijkomen, avondzon + boek:

Dag 2.

Harlie says ‘No!’

In het bos

Langs de Westfriese Omringdijk. Deze mevrouw woonde aan de dijk en wilde onze paarden water geven. Ze wijst de weg (en dat kan alleen maar rechtdoor zijn haha)

De totale bepakking van 4 dagen:

 Eten uit mini bordjes op mini gasstelletje = mini eten

2e Camping, mooi plaatje:

En weer op weg, dag 3:

Ook slecht weer hoort helaas bij een trektocht…

Mooie sfeerfoto:

Regen…

Harlie en Safino vinden elkaar toch wel lief (bij Gina op stal):

Stal Boomerwaal, Waarland.

Nu even camping Boomerwaal:

Oudkarspel, lans de vaart Bijna weer thuis!

 Goed gezien, het was een wandelvakantie 🙂

Lieke, Jantine en ik op buitenrit in de bossen van Schoorl:

Pauze bij de Berenkuil:

Charmant, maar wel een vrolijke foto 🙂

Lief paard:


Nee, wil geen zonnebrand! Boe!

(mooi blauw oog trouwens!)

Echt geen zonnebrand, bleh! 🙁

Harlie ijzerloos!?- November 2008

Foto gemaakt door Jantine (Equi-Nox):

http://www.hoef…w.cgi?id=771

Alle rondjes die ik reed met Harlie in 2008 gemeten met mijn GPS rond Ursem in Google Maps:

Harlie goes bitloos!

Bitloos Dr. Cook hoofdstel.- look-a-like.

Op de Paard & Koetsbeurs gekocht. Manuela heeft dezelfde voor Spirit. Afgelopen donderdag was de eerste gezamelijke bitloze buitenrit een feit. Hoewel Harlie al ruim twee jaar bitloos rond rijdt buiten, was dit voor Spirit de eerste keer! Vandaag – 25 november 2007 – een heerlijke, stormachtige buitenrit mee gemaakt. Harlie had er zin in en liep lekker door 🙂 Miepmiepzoef!!! Een heerlijk lange rit!

25 november 2007

6 december 2007 – Rijden in de regen en in het donker?

Ja, dat kan ook, kwestie van de juiste outfit 🙂

Manuala en ik hebben getest of we soms ook met een regenpak zouden kunnen rijden.. en ja dat kon 🙂

Rondje tot Ursem gereden, langs de waterzuivering en net voor het donker weer terug. We hadden allebei prachtige gele reflecterende hesjes aan, Spirit had een rood lichtje op zijn kont (aan de achterkant van het zadel) en ik had lichtjes op mijn gele hesje. Onder weg best een paar buitjes gehad, maar we bleven lekker droog. Door de wind was Harlie ook weer droog toen we na 7 km op stal aankwamen!

13 december 2007

Koude rit met bijzondere ontdekking onderweg!

6.15 km Hensbroek/Ursem, 0 graden: brrrrr.. maar erg mooi met dat mooie weer! Enne.. ik heb een ijsvogel gezien! Tussen Hensbroek en Ursem bij een slootje, langs de kant van de weg. De foto’s van onze ochtendrit, hoezo kun je in de polder niet lekker rijden?? Het was prachtig. Ik heb alles gestapt, lekker rustig aan 🙂

Foto’s van Harlie’s hoeven in willekeurige volgorde (2007):

Laatst aangepast op zondag 12 december 2010 20:01

Januari 2004

We werden door paardentaxi Bitter naar de Noordervaart gebracht.

Hier mocht Harlie lekker de hele dag buiten staan in een groep van zo’n 10 paarden. Hij had al snel zijn plekje gevonden. Nadeel aan deze stal was dat het hek om een uur of 6 soms 7 ’s avonds op slot ging. Terwijl ik bijna elke dag tot 17u werkte.. Dit probleem zou spoedig worden opgelost, aangezien Peter en ik een huis hadden gekocht in Heerhugowaard. Het zou nog ongeveer een jaar duren voor het klaar was, maar er was in de buurt een prima stal voor Harlie gevonden! Omdat er nog maar een plekje was besloten Peter en ik dat we Harlie vast vooruit zouden verhuizen.. “Stal de Paardenbloem. Zomer 2004.”

Laatst aangepast op zondag 23 juni 2013 14:03

April 2003

Harlie inrijden ging makkelijk.

De eerste stapjes gingen voetje voor voetje. Blijkbaar was het erg raar zo’n mens op je rug! Harlie was gewend om met mij mee te lopen. Iemand ging op hem zitten en hij wandelde voorzichtig achter mij aan. Draven ging zeer moeizaam; je kan toch niet hard met iemand op je rug?? Uiteindelijk lukte dat ook. De eerste westernles was alleen maar het leren volgen van de hoefslag (slingerdeslinger). Daarna al snel in galop… eh waar zit dat knopje?? Daar had hij duidelijk moeite mee. Het duurde dan ook een hele tijd voordat dat een beetje redelijk ging. Ondertussen wandelden we het hele dorp door (aan de hand). Dat vonden we vaak nog leuker dan rijden. Op naar de nieuwe stal!

Categorieën
Op pad met Harlie

Steppen – 3 augustus 2009

Steppen met Harlie: ik op de ministep en Harlie dravend ernaast. Hij leek het erg leuk te vinden. Wanneer ik voor een auto die iets te snel reed even stopte dan draafde hij meteen weer aan toen ik opstapte. Hij hield 4 km (kleinste rondje) makkelijk vol. Tankte gewoon door, haha! Lieke ging het eerste stuk op de grote-mensen-step mee en later hebben we geruild. Ze vond het erg leuk. Vooral dat Harlie na 10 lantarenpalen dacht dat hij wel rechts er omheen kon, terwijl Lieke links ging

Categorieën
Bitloos

Bitloos Film 13-11-2009

vr, 11/13/2009 – 16:21

.. en Harlie en ik staan er ook op !! Met de wagen en onder het zadel tijdens onze endurancewedstrijd !

En Arno (www.equi-nox) heeft een prachtig en duidelijk filmpje gemaakt over de werking van het bit:

Categorieën
Op pad met Harlie

Trektocht Harlie & Safino 2009

Link